Utrechts Documentatiesysteem
2019.0001a
Werkgroep Documentatie,
jaarverslag 2019



In het vorige jaarverslag werd de verhuizing van het UDS van het Stadhuis naar Koploperstraat 50 gemeld, in 2019 moest alles weer terug. Helaas naar kleinere kamers en zonder extra opbergruimte. Evenals in het voorgaande jaar was dit heel wat werk en opnieuw is veel papier afgevoerd, ook unieke documentatie die al snel node werd gemist.
Op instigatie van Erfgoed van de gemeente Utrecht werd prioriteit gegeven aan de ontsluiting van het oudste deel van de stad middels het Kadastrale Minuutplan uit 1832, de oudste kadasterkaart. In dit project wordt die kaart in delen aanklikbaar gemaakt. Voor het Domplein en omgeving was dat al eerder gebeurd. Op zich is dit idee niet nieuw, maar bij andere ontsluitingen krijgt de gebruiker dan zeer beperkt extra informatie, zoals de eigenaar en de oppervlakte van het perceel. Maar of een aangeklikt pand nog bestaat, wat het huidige adres is en verdere gegevens zijn niet gekoppeld. Het UDS levert na één klik alle in het documentatiesysteem aanwezige informatie over dat bestaande of gesloopte pand.

Gemakkelijk is deze werkwijze niet: van veel percelen is de link van 1832 naar het heden haast niet te leggen. Neem bijvoorbeeld de tientallen panden die in 1976 gesloopt zijn voor de uitbreiding van de Hema, zonder enige vorm van onderzoek. Hoe koppel je de fundamenten op de opgravingsplattegrond aan gegevens over dat wat verdween? Deze puzzel kon alleen opgelost worden door grondige bestudering (en zo nodig aanklikbaar maken) van tal van foto's, uit de Archeologische Kroniek, van Het Utrechts Archief en van indertijd gemaakte foto's uit eigen kring. Nu is ook de opgravingsplattegrond aanklikbaar en gelinkt aan het Minuutplan.
                                                         (Bron: Jaarverslag UMF/2019)
Voor een audio-visuele toelichting KLIK hier (MOV-bestand, 120 MB. Let op: downloaden kan enkele minuten duren).




Bij de Universiteit Utrecht wordt de cursus Living Past gegeven, waarbij cultuur ontsloten wordt met apps en games. Het UDS wordt daarbij gezien als een belangrijke informatiebron, niet in de laatste plaats door de vele aanklikbaar gemaakte afbeeldingen. Verantwoordelijk hoogleraar Toine Pieters hoopt op verdere samenwerking en stelt: "Een probleem voor jullie is dat de site zijn tijd te ver vooruit is. De gangbare techniek groeit nu pas langzaam in de richting van dat wat jullie indertijd al zelf in elkaar gezet hebben."
Ook het Utrechts Monumentenfonds zelf participeerde in de cursus Living Past.

In 2019 werkten mee: Evert van Ewijk, Bert Groen, Jos de Grood, Hagen Patzke, Jean Penders (coördinator), Ad Rijneveld en Hans Venker.

Jean Penders